Leed in dierenwinkels

Eigenlijk zou ik soms moeten oppassen met wat ik schrijf. Na er even over nagedacht te hebben heb ik besloten om mijn verhaal toch te openbaren zonder namen te noemen. Ik laat mij de mond niet snoeren.

Sinds ongeveer een half jaar loop ik als verkoper stage in een dierenwinkel.Ik moet daar veel schoonmaken, dat hoort er bij. Echter word ik enkel alleen maar gebruikt als schoonmaakster en kreeg ik tot mijn schrik laatst zelfs een opmerking van een vaste klant: ”De schoonmaaksters zijn weer druk aan het werk!”. Het was welliswaar dan met een glimlach, maar het feit dat ik stage loop om te leren voor verkoopster en dat ik nu alleen maar als poetser gebruikt word, is al redelijk beschamend.

Nou moet ik eerlijk toegeven dat het me aan de andere kant ook niet zo heel veel uit maakt. Ik ben in contact met dieren, wat ik heerlijk vind, en heb helemaal niet zoveel zin om er allemaal tegenin te gaan. Ik bewaar altijd liever de vrede. Zolang ik maar slaag voor mijn opleiding en tot nu toe gaat dat goed.

Op stage leer ik niet veel maar ik ben immers nooit een praktijkmens geweest. Ik heb nog maar 2 stageplekken gehad, maar ben wel altijd het kneusje geweest op mijn stageplekken, omdat ik in de praktijk best onzeker ben en daardoor veel stuntel. Praktijk is niet voor mij weggelegt. Ik ben dan wel weer erg goed in verslagen maken, al zeg ik het zelf. Over mijn proefwerken, verslagen en zelfs examens maak ik mij nooit zorgen en heb ik me nooit zorgen gemaakt omdat ik weet dat ik zelfs zonder leren en met veel spijbelen, toch wel slaag. Dit omdat ik op een veel te laag niveau zit. Een voor mij te laag niveau veroorzaakt juist dat ik school niet interessant vind, het is totaal geen uitdaging dus heb er niks te zoeken. Dit maakt juist dat ik er geen moeite voor doe waardoor ik ga spijbelen en niet in een hogere klas mag. Het spijbelen word meer een uitdaging, hoe kan ik zoveel mogelijk weg blijven van school zonder dat het escalleert. Dat is me ook altijd goed af gegaan, ik heb me altijd een weg weten te banen maar ooit houd het op. Daarom wil ik me dan ook echt voornemen om er volgend jaar echt helemaal voor te gaan zodat ik eindelijk een niveau of 2 hoger kan zodat ik wel op een passende, leuke en uitdagende opleiding kom. Op school spring ik er qua niveau soms zo flink bovenuit, tot grote ergenis en frustratie van mijn klasgenoten. Niet dat er jaloezie is, maar ze begrijpen niet wat ik op deze, voor mij, lage opleiding doe, net zoals ik dat zelf niet begrijp.

Ik merk trouwens dat ik beter eerst een stukje kan schrijven voor ik er pas een titel boven zet omdat ik me nooit aan de titel kan houden en altijd over heel andere dingen begin te schrijven dan eerst de bedoeling was.

Ik wou het gaan hebben over de dierenwinkel. Dat ik daar schoonmaakster ben in plaats van verkoopster ligt eigenlijk ook wel aan mij zelf. Ik vind het door mijn onzekerheid etc. heel erg eng om zelf het initiatief te nemen waardoor ze de indruk krijgen dat ik mijn best niet wil doen. Zo zit het natuurlijk helemaal niet maar ze zijn niet in staat om zich zodanig in mij te verdiepen om dat te begrijpen. Dat is teveel moeite voor ze, denk ik. Of ze begrijpen het gewoon niet, dat ik misschien wel ”anders” ben.

Wat ik belangrijk vind om te vertellen is de omgang met de dieren in een dierenwinkel. Laatst hadden mijn vriend en ik het over kittens uit een dierenwinkel. Ik was daar meteen op tegen en ik wil graag met de wereld delen waarom ik daar op tegen ben.

Het dierenwinkeltje waar ik stage loop is vrij klein en maar ik denk dat dit in andere en vooral in grotere dierenwinkels ook voor komt. In ons dierenwinkeltje verkopen wij een groot aantal verschillende vogels, van parkieten tot tropische vogels. Ook verkopen wij behoorlijk veel tropische vissen en goudvissen. Daarnaast verkopen wij ook een aantal knaagdieren zoals konijnen, cavia’s, muizen (weliswaar als levend voer), hamsters en tamme ratten. Ook verkopen wij een aantal zeer kleine reptielen zoals kleine hagedisjes, kikkers en kleine schildpadjes maar daar kan ik niet teveel over vertellen.

Wanneer een dier ziek of zwak is, moeten wij het afmaken. Een vis die aan de oppervlakte drijft maar nog leeft is vaak niet meer te redden, dus die doen we in een netje en geven een tik tegen de grond zodat ze dood zijn. Dan zijn ze uit hun lijden verlost. Daarnaast is het ook een aantal keren voorgekomen dat een vogel ziek was en de nek omgedraaid werd. Soms zijn het ook dieren die ziek zijn maar nog goed te helpen zijn. Die dieren worden echter niet geholpen. Een dierenarts is te duur, medicijnen mogen we niet meer zelf toedienen en de zieke dieren zorgen voor een slechte uitstraling voor de winkel. Ze worden simpelweg dood gemaakt voor het imago van de winkel. Er word ook verwacht dat wij als stagiares dit doen.

Wat me ook niet lekker zit is dat wanneer dieren binnen een aantal maanden nog niet verkocht zijn, ze worden ”weggebracht”. Deze dieren zijn dan verder kerngezond. Mensen die een nieuw huisdier willen aanschaffen willen bijna altijd een jong dier. Wanneer het dier te lang in de dierenwinkel verblijft word het te oud en word de kans steeds kleiner dat iemand ze wil kopen maar deze dieren kosten de dierenwinkel natuurlijk wel geld omdat ze wel hun minimale verzorging nodig hebben. Ze worden daarom wanneer ze niet meer jong genoeg zijn maar weg gedaan. In het geval van de dierenwinkel waar ik stage loop betekend dat, dat ze naar een dierentuin gaan en opgevoerd worden aan de roofdieren in de dierentuin, want die dieren moeten immers ook eten. Dat die roofdieren in de dierentuin ook hun voedsel moeten hebben kan ik begrijpen, maar de dieren vanuit de dierenwinkel zijn weerloos. Ze hebben waarschijnlijk al een minimaal leven in de dierenwinkel achter de rug en dan worden ze ook nog opgevreten… In de natuur zouden ze nog een kans hebben om te ontvluchten voor een roofdier maar in een dierentuin maken ze geen schijn van kans.

Wanneer we het er niet mee eens zijn krijgen we te horen dat het nou eenmaal zo gaat en wanneer we er niet tegen kunnen hadden we maar geen stage moeten lopen bij de dierenwinkel of hadden we uberhaupt maar niet met dieren moeten gaan werken.

Ik snap dat dierenartskosten duur zijn, en dat de wet bepaald heeft dat we zelf geen medicijnen meer mogen toedienen kan ik enigsinds begrijpen. Zo is de wet gewoon, niks aan te doen. Maar wanneer je als dierenwinkel niet je verantwoordelijkheid wilt nemen voor de dieren door middel van eventuele dierenartskosten, vind ik dat je geen dierenwinkel moet hebben.

Om terug te komen op het gesprek die ik met mijn vriend had; wij zijn ontzettende kattenliefhebbers en dat maakt het ook dat ik er fel op tegen ben dat katten etc in een dierenwinkel verkocht worden. De kittens zullen er geen goede basisopvoeding mee krijgen omdat er te weinig aandacht is voor de dieren. Ze zullen minimaal gevoerd worden en een aai over de bol kan er al niet eens van af. Ik ben van mening dat zoiets  niet goed is voor een dier en ik denk dat de meesten dat met me eens zijn. Zeker voor een kat, die veel aandacht nodig hebben is het heel slecht. Ik vind dan ook dat het verboden moet worden om dit soort dieren te verkopen in een dierenwinkel. Ik raad het ook zeer af om een kat te kopen vanuit een dierenwinkel, al heb je nog zo’n hart voor dieren. Je hebt dan misschien een kitten gered maar voor die kitten die jij daar weg haalt komen er zo 2 terug. Bovendien zal het houden van dit soort dieren in een dierenwinkel ook flink verminderen of zelfs stoppen doordat ze niet meer gekocht zullen worden. Verkopers verkopen natuurlijk alleen maar producten waar vraag naar is, anders blijven ze er mee zitten.

Ik weet niet of ik er goed aan doe om dit online te zetten maar dat zullen we dan nog wel zien. Ik ben erg benieuwd naar de mening van anderen. Ik zou het leuk vinden wanneer je in de comments je mening wilt achterlaten. Voor mensen die misschien ook werken met dieren, hoe gaat dat bij jullie dan met zieke of te oude dieren? Ik ben erg benieuwd.

This entry was posted in Dieren. Bookmark the permalink.